

## **2023 WSIAT Access to Justice Symposium**



**October 23, 2023** – 9:30 a.m (EDT) to 5:30 p.m. (EDT)

In-person check-in: 8:45 a.m. (EDT) to 9:20 a.m. (EDT), refreshments and coffee available

Zoom Webinar log-in: 9:25 a.m. (EDT)	
TIME	TOPIC AND SPEAKERS
9:30 a.m. to 9:40 a.m. (10 mins)	Introduction, Welcome and Land Acknowledgement  Rosemarie McCutcheon, WSIAT Chair and CEO Guylaine Mageau, WSIAT Senior Manager, Executive Services
9:40 a.m. to 9:55 a.m. (15 mins)	Greetings from the Honourable David Piccini, Minister of Labour, Immigration, Training and Skills Development
9:55 a.m. to 10:45 a.m. (50 mins)	A Conversation on Access to Justice with The Honourable Thomas Cromwell  Moderator: Katharine Evans, WSIAT, Counsel, Compliance and Strategic Initiatives
10:45 a.m. to 10:55 a.m. (10 mins)	BREAK
10:55 a.m. to 11:25 a.m. (30 mins)	Perspectives on the Current and Future State of Access to Justice in Ontario with David Corbett, Deputy Attorney General  Moderator: Rosemarie McCutcheon, WSIAT Chair and CEO
11:25 a.m. to 12:25 p.m. (60 mins)	<ul> <li>Access to Justice: The Representatives' View</li> <li>Panel discussion with: <ul> <li>Maryth Yachnin, Research and Test Case Lawyer, IAVGO Community Legal Clinic</li> <li>John McKinnon, Lawyer and Executive Director, Injured Workers Community Legal Clinic.</li> <li>Carissa Tanzola, Partner, Filion Wakely Thorup Angeletti LLP</li> <li>Julie Weller, Lawyer, Mathews, Dinsdale &amp; Clark LLP</li> </ul> </li> <li>Moderator: Julia Noble, WSIAT, Associate Counsel to the Chair</li> </ul>
12:25 p.m. to 1:25 p.m. (60 mins)	LUNCH (provided for in-person attendees)
1:25 p.m. to 2:05 p.m. (40 mins)	A Caring Administrative Justice: Reimagining Tribunal Adjudication with a Human-Centered Approach  Şule Tomkinson, PhD., Professeure agrégée / Associate Professor, Département de science politique Université Laval  Moderator: Linda Gehrke, WSIAT, Vice-Chair
2:05 p.m. to 2:50 p.m. (45 mins)	<ul> <li>Measuring and Improving Access to Justice: A2J Indices</li> <li>Dale Wispinski, CEO and Chief Appeals Commissioner Appeals Commission for Alberta Workers' Compensation</li> <li>Nicole Bisson, WSIAT, Director Appeal Services</li> <li>Moderator: Rebecca Woodrow, WSIAT, Tribunal General Counsel</li> </ul>
2:50 p.m. to 3:00 p.m. (10 mins)	BREAK
3:00 p.m. to 3:30 p.m. (30 mins)	Towards an Inclusive and Equitable Adjudicative Culture; Change Starts from Within  Lauren Canzius, WSIAT, Director, Diversity and Anti-Racism Office
3:30 p.m. to 4:15 p.m. (45 mins)	<ul> <li>Digital Equity, Access to Justice, and Technology</li> <li>Dr. Jennifer Raso, Faculty of Law, McGill University</li> <li>Kate M. Murray, PhD, Lead Researcher: Legal Aid BC's Achieving Digital Equity Project</li> <li>Sean Weir, Executive Chair, Tribunals Ontario</li> <li>Jessica Smith, Director of Courts Digital Transformation Branch, Ministry of the Attorney General</li> <li>Moderator: Sarah Schumacher, WSIAT, Counsel to the Chair</li> </ul>

Hot Topics and Noteworthy Cases on Access to Justice and Workers' Compensation Law

- Jay Williamson, General Counsel Appeals Commission for Alberta Workers' Compensation
- Tim Martiniuk, Legal Counsel British Columbia Workers' Compensation Appeal Tribunal
- Suman Furmah, WSIAT, Tribunal Counsel Office Lawyer
- Ryan Figueira, WSIAT, Tribunal Counsel Office Articling Student

Moderator: Melvin Crystal, WSIAT, Vice-Chair

5:15 p.m. to 5:30 p.m. (15 mins)

4:15 p.m. to 5:15 p.m.

(60 mins)

Closing and thank you by WSIAT Chair and CEO Rosemarie McCutcheon

## Click to register

**REGISTER NOW** 

- Simultaneous English-French translation and English captioning available
  - Ontario CPD Accreditation application pending
    - Other Provinces and Territories please contact your Provincial or Territorial law society regarding accreditation for continuing professional development hours
- Zoom Connection details: to follow